Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Συνταγές > Υγείας

Συνταγή για έκζεμα και έντονη ξηροδερμία

Δευτέρα 20 Ιαν 2014, 18:11 |

Υλικά

5 γραμμάρια λάδι καλεντούλας

5 γραμμάρια βαλσαμέλαιο

10 γραμμάρια κερί

3-4 σταγόνες βιταμίνη Ε


Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί πρώτα το καθαρό κερί που χρειάζεται αρκετά λεπτά για να λιώσει. Θα πρέπει να ελέγχουμε τη θερμοκρασία μέσα στο κερί, να μην υπερβεί τους 70-75 βαθμούς!

Όταν λιώσει το κερί ρίχνουμε το βαλσαμέλαιο και το λάδι καλεντούλας. Ανακατεύουμε ελαφρά με το πίσω μέρος ενός ξύλινου κουταλιού μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Αφήνουμε για λίγα λεπτά το μείγμα πάνω στη φωτιά να ηρεμήσει μέχρι να δημιουργηθεί ένα υγρό μείγμα. Ταυτόχρονα όμως προσέχουμε η θερμοκρασία να μην υπερβεί τους 74 βαθμούς.
Μόλις δημιουργηθεί το υγρό μείγμα, αφαιρούμε το δοχείο από το μπεν μαρί και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν η θερμοκρασία του μίγματος  κατεβεί στους 35 βαθμούς, ρίχνουμε και τις 3-4 σταγόνες της βιταμίνης Ε και ανακατεύουμε το μείγμα για ένα περίπου λεπτό.

Το μείγμα μας είναι έτοιμο για να το ρίξουμε σε γυάλινο βαζάκι, με ανοικτό στόμιο, για να μπορούμε να το παίρνουμε εύκολα. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Η εν λόγω κρέμα έχει δοκιμασθεί με απόλυτη επιτυχία. Προσωπικά την χρησιμοποιώ τα τελευταία πέντε χρόνια στην κόρη μου η οποία πάσχει από έκζεμα
Συμπληρωματικές οδηγίες
Αν θέλουμε το μείγμα μας να γίνει πιο πηχτό μπορούμε την επόμενη φορά να ρίξουμε ένα γραμμάριο παραπάνω κερί. Όσο πιο πολύ κερί προσθέτουμε τόσο πιο πυκνή και σκληρή θα γίνει η αλοιφή όταν κρυώσει.

Μην ξεχνάτε ότι ακόμη κι αν κρατήσετε την συνταγή έτσι ακριβώς όπως την περιγράψαμε, αυτή θα ρευστοποιηθεί ή θα σκληρύνει ανάλογα σε ποια εποχή του χρόνου βρίσκεστε γιατί θα αλλάζει σημαντικά η θερμοκρασία του περιβάλλοντος!

Η αλοιφή είναι ιδανική για ανθρώπους που το δέρμα που μοιάζει στην αφή σαν γυαλόχαρτο από αφόρητη ξηροδερμία αλλά ταλαιπωρείται και από φαγούρα, σε σημείο να πληγιάζει το δέρμα του.

Επίσης κάνει για πολλά είδη εκζεμάτων. Το έκζεμα έχει αλλεργικό υπόβαθρο. Εκτός από τον περιορισμό των παραγόντων στην πρόκληση του, η αλοιφή είναι ανακουφιστική και επουλωτική για να κλείσει επιτυχώς το δέρμα με την πάροδο των ημερών και να ανακουφίσει από την φαγούρα. Προοδευτικά, όταν επουλωθούν οι πληγές, μπορούμε να εφαρμόσουμε ενυδατική κρέμα χειροποίητη από φυσικά λάδια.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οποιαδήποτε περίπτωση έντονης ξηροδερμίας για να κλείσει το δέρμα.

Η υφή της κρέμας είναι λιπαρή και όταν την απλώνουμε δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα που επουλώνει και προστατεύει το δέρμα κι από βακτήρια που εισέρχονται εύκολα σε αμυχές.
Απαγορεύεται για την δημιουργία της κρέμας, το μπεν μαρι να τοποθετηθεί πάνω σε φλόγα (πετρογκάζ, γκαζάκι) το μείγμα είναι εύφλεκτο λόγω της ύπαρξης λαδιών και κεριού.

Βασιλική Ζαφείρη - Χημικός

Τελευταία τροποποίηση: 20/1/2014, 18:43

Σχόλια