Άρθρα > Μελισσοκομία > Γενικά
Σχετικά με τη μελισσοκομική ορολογία
Πέμπτη 8 Ιαν 2015, 19:06 | Κώστας Μυγδανάλευρος
Συλλογή γύρης από Έχιο (Echium plantagineum )
Όλα τα'χε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε.
Με αυτά και αυτά που συμβαίνουν στην Ελληνική μελισσοκομική κοινωνία, εισαγωγή άγνωστης ποιότητας μελιών, νοθείες, βάπτιση ξένων μελιών σε Ελληνικά, έχουμε και την ορολογία της μελισσοκομικής τέχνης να βάλλεται από εμάς τους ίδιους.
Άκουσα πολλούς μελισσοκόμους, παλαιούς και νέους, σχεδόν σε όλη τη Ελληνική επικράτεια να εκφράζονται για τα μελίσσια με φράσεις που δεν συνάδουν με την σύγχρονη Ελληνική Μελισσοκομική τέχνη, για αυτό το θεόσταλτο έντομο, με τον πρέπων σεβασμό, όπως επιβάλλεται να γίνεται από όλους μας.
Αποκαλούν:
Τους πληθυσμούς των μελισσών ... μύγα
Τις κυψέλες ... κασόνια, κουτιά
Τα βασιλικά κελιά ... μανοστάσια, φιστίκια, βελανίδια και χίλια άλλα ονόματα ξηρών καρπών.
Την Βασίλισσα την λένε ... κλώσα, ρουφιάνα, σκρόφα
Το ορφανό μελίσσι ... άμανο
Φράσεις όπως,
... εκεί που η βασίλισσα κλωσάει
... μετέφερα δυο κοπάδια στα πεύκα
... έχουν οκτώ τελάρα μύγα
... που έχεις το μαντρί με τα κασόνια
και άλλες τέτοιες, ακούγονται σε συζητήσεις μελισσοκόμων.
Γυρεοδότες ανθήρες του φυτού αγριομολόχα (Malva sylvestris)Πιστεύουν πως έχουν ξεπεράσει τα τετριμμένα των βιβλίων μελισσοκομίας, των διδασκόντων την μελισσοκομική τέχνη στα διάφορα σεμινάρια ή ακόμη και των πεπειραμένων μελισσοκόμων κατά τις ομιλίες στους μελισσοκομικούς συλλόγους.
Θέλω να πιστεύω πως γίνεται άθελα και όχι κακόβουλα. Αυτό όμως πρέπει να διορθωθεί άμεσα, για να συνεχίσουμε παλαιοί και νέοι μελισσοκόμοι να συνεννοούμαστε χωρίς γρίφους και λέξεις που ανήκουν σε άλλες παραγωγικές ομάδες. Άνθρωποι απλοί ή και πελάτες μας, που ακούνε αυτές τις φράσεις και λέξεις νιώθουν περίεργα και ίσως αποστροφή για τα προϊόντα κυψέλης που διαθέτουμε.
Ο πρωτογενής τομέας, είτε είναι φυτικής ή ζωικής παραγωγής, έχει ανάγκη σεβασμού και όχι απαξίωσης. Η απαξίωση πολλών πραγμάτων, εννοιών και θεσμών στην σημερινή Ελλάδα, δεν πρέπει χτυπήσει και την μελισσοκομία, σε μια εποχή που πραγματικά περνάει κρίση.
Η μελισσοκομική ορολογία είναι μία και μοναδική και δεν θα πρέπει να την διαστρεβλώνουμε για κανένα λόγο. Οι λέξεις της σωστής μελισσοκομικής ορολογίας δεν είναι δύσκολες στην προφορά αλλά ούτε στην γραφή τους.
Οι παλαιοί μελισσοκόμοι τήρησαν και μετέφεραν σε εμάς, την σωστή μελισσοκομική ορολογία με μεγάλο σεβασμό και αγάπη προς το επάγγελμα του μελισσοκόμου. Η ενασχόληση προς το μοναδικό αυτό έντομο που δίνει πέντε προϊόντα στον άνθρωπο πρέπει να γίνεται με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό. Το βάρος της αλλαγής αυτής της νοοτροπίας πέφτει σε όλους μας. Από τους καθηγητές της θεωρητικής μελισσοκομικής τέχνης, τους συγγραφείς εγχειριδίων, τους ομιλητές σεμιναρίων, στα φόρουμ των συζητήσεων, στο ίντερνετ αλλά και στους μελισσοκόμους που διδάσκουν την πρακτική μελισσοκομία, έχοντας σαν βοηθούς νέους μελισσοκόμους.
Συλλογή γύρης από άνθος Αμυγδαλιάς (Prunus dulcis)Η μελισσοκομική ορολογία είναι μία και μοναδική και δεν θα πρέπει να την διαστρεβλώνουμε για κανένα λόγο. Οι λέξεις της σωστής μελισσοκομικής ορολογίας δεν είναι δύσκολες στην προφορά αλλά ούτε στην γραφή τους.
Σε συζήτηση που είχα με συνάδελφο μελισσοκόμο τον άκουσα να αποκαλεί σκρόφα την βασίλισσα. Σε ερώτηση μου γιατί την αποκαλείς σκρόφα, η απάντηση του με κατέπληξε - εγώ είμαι αριστερός και δεν δέχομαι το όνομα βασίλισσα στα μελίσσια μου - μου είπε με πολύ σοβαρό ύφος. Γέλασα με την καρδιά μου.
Συνάδελφοι, η πολιτική δεν έχει καμία θέση στην μελισσοκομία, η πολιτική εκτρέφει μόνον ανίκανους κηφήνες και όχι ενεργούς, μην ξεχνάμε πως όπου μπήκε ο πολιτικός δάκτυλος και λόγος, διέλυσε τα πάντα. Ας κρατήσουμε κάτι σε αυτόν τον τόπο αγνό, ας δώσουμε την ευκαιρία στην μελισσοκομία να γίνει το εφαλτήριο για την οικογενειακή οικονομική ανόρθωση των συνανθρώπων μας που την έχουν ανάγκη. Να σεβαστούμε την τέχνη μας, τους κόπους μας και να είμαστε υπερήφανοι για την Ελληνική μελισσοκομία.
Διαθέτουμε το καλύτερο μέλι του κόσμου που γίνεται από μέλισσες και όχι από μύγες. Μην ξεχνάμε πως οι μύγες όπου κάθονται φτύνουν, μολύνουν και αρρωσταίνουν τα πάντα, οι μέλισσες αντίθετα παράγουν προϊόντα που χαρίζουν υγεία, ευεξία, μακροημέρευση, ζωή.
Τελευταία τροποποίηση: 05/5/2016, 15:53
Διαβάστε ακόμη:
ΦερομόνεςΟι φερομόνες των μελισσών είναι πτητικές χημικές ουσίες, δηλαδή εξατμίζονται πολύ εύκολα και διαδίδονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση με την βοήθεια του αέρα. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για...Ο έρωτας των μελισσών
Ο έρωτας των μελισσών είναι μια άκρως ευχάριστα επικίνδυνη κατάσταση που βιώνει κάποιος νέος μελισσοκόμος και σίγουρα δεν απαλλάσσεται από αυτό εύκολα, μπορεί να κρατήσει για πολλά...Μελισσοκομία στην αρχαία Αίγυπτο
Οι κυψέλες μελισσών είναι σε χρήση για περισσότερα από 5000 χρόνια στην Αίγυπτο. Η τέχνη της μελισσοκομίας τους, επηρέασε όλα τα Μεσογειακά κράτη, απλώθηκε στα όμορα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και...Τι υλικά χρειάζομαι στην αποθήκη
Η αποθήκη που βγάζουμε και συσκευάζουμε τα μέλια σε βάζα ή δοχεία πρέπει να καλύπτει κάποιες προϋποθέσεις: Πλακάκια στο πάτωμα και στους τοίχους, βρύση στον χώρο ή εξωτερικά της αποθήκης...Οικονομική απόδοση της Μελισσοκομίας
Η μελισσοκομία αποδίδει όσο καμία άλλη γεωργική εκμετάλλευση. Όμως το μελισσοκομικό εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, τις γνώσεις και την εμπειρία του μελισσοκόμου.Πατέρες της παγκόσμιας Μελισσοκομίας (Α)
Θεωρούνται Πατέρες της παγκόσμιας μελισσοκομίας γιατί ήταν οι πρωτεργάτες και βοήθησαν τα μέγιστα να γίνει παγκόσμια γνωστή η μελισσοκομική τέχνη!
Σχόλια