Άρθρα > Μελισσοκομία > Γενικά
Οικονομική απόδοση της Μελισσοκομίας
Δευτέρα 12 Αυγ 2013, 13:51 | Κώστας Μυγδανάλευρος
Η μελισσοκομία αποδίδει όσο καμία άλλη γεωργική εκμετάλλευση. Όμως το μελισσοκομικό εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, τις γνώσεις και την εμπειρία του μελισσοκόμου.
Μέλι
Σε σταθερό μελισσοκομείο η ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη κυμαίνεται από 7 έως 12 κιλά όταν κοντά υπάρχει πλούσια ανθοφορία σε μονοκαλλιέργεια (βαμβάκι, πεύκο, έλατο, θυμάρι κλπ).
Σε νομαδικό μελισσοκομείο η ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη κυμαίνεται από 25 έως 50 κιλά. Όταν ο μελισσοκόμος έχει γνώσεις και εμπειρία πολλές χρονιές ξεπερνά και τα 60 κιλά ανά κυψέλη.
Υπάρχουν μελισσοκόμοι που η παραγωγή τους ξεπερνά τα 35 κιλά Βασιλικό Πολτό τον χρόνο.
Γύρη
Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, η ανθοφορία πλούσια και το μελίσσι δυνατό τότε η ημερήσια συλλογή γύρης ανά κυψέλη μπορεί να φθάσει τα 250 γραμμάρια.
Βασιλικός πολτός
Η σύγχρονη μελισσοκομική εκμετάλλευση για παραγωγή βασιλικού πολτού εξαρτάται από τους βασιλισσοτροφικούς χειρισμούς του μελισσοκόμου. Σημαντική πρόοδο παρουσιάζει στην χώρα μας η παραγωγή Βασιλικού Πολτού, αφού αρκετοί μελισσοκόμοι που ασχολούνταν αποκλειστικά με την παραγωγή του, ίδρυσαν το 2008 τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και λοιπών προϊόντων Μέλισσας.
Υπάρχουν μελισσοκόμοι που η παραγωγή τους ξεπερνά τα 35 κιλά Βασιλικό Πολτό τον χρόνο.
Άλλα μελισσοκομικά προϊόντα
Η παραγωγή της πρόπολης και του δηλητηρίου της μέλισσας στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη εμπορικά εκμεταλλεύσιμη από τον μέσο μελισσοκόμο.
Το παραγόμενο κερί συνήθως ανταλλάσσεται με νέα φύλλα κεριού.
Σημαντικό έσοδο για τον μελισσοκόμο αποτελεί η πώληση βασιλισσών, παραφυάδων ή και ολόκληρων μελισσιών.
Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Μαι 2006 στο site melissokomos.com.
Τελευταία τροποποίηση: 24/4/2015, 12:28
Διαβάστε ακόμη:
ΦερομόνεςΟι φερομόνες των μελισσών είναι πτητικές χημικές ουσίες, δηλαδή εξατμίζονται πολύ εύκολα και διαδίδονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση με την βοήθεια του αέρα. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για...Ο έρωτας των μελισσών
Ο έρωτας των μελισσών είναι μια άκρως ευχάριστα επικίνδυνη κατάσταση που βιώνει κάποιος νέος μελισσοκόμος και σίγουρα δεν απαλλάσσεται από αυτό εύκολα, μπορεί να κρατήσει για πολλά...Μελισσοκομία στην αρχαία Αίγυπτο
Οι κυψέλες μελισσών είναι σε χρήση για περισσότερα από 5000 χρόνια στην Αίγυπτο. Η τέχνη της μελισσοκομίας τους, επηρέασε όλα τα Μεσογειακά κράτη, απλώθηκε στα όμορα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και...Τι υλικά χρειάζομαι στην αποθήκη
Η αποθήκη που βγάζουμε και συσκευάζουμε τα μέλια σε βάζα ή δοχεία πρέπει να καλύπτει κάποιες προϋποθέσεις: Πλακάκια στο πάτωμα και στους τοίχους, βρύση στον χώρο ή εξωτερικά της αποθήκης...Πατέρες της παγκόσμιας Μελισσοκομίας (Α)
Θεωρούνται Πατέρες της παγκόσμιας μελισσοκομίας γιατί ήταν οι πρωτεργάτες και βοήθησαν τα μέγιστα να γίνει παγκόσμια γνωστή η μελισσοκομική τέχνη!Σχετικά με τη μελισσοκομική ορολογία
Με αυτά και αυτά που συμβαίνουν στην Ελληνική μελισσοκομική κοινωνία, εισαγωγή άγνωστης ποιότητας μελιών, νοθείες, βάπτιση ξένων μελιών σε Ελληνικά, έχουμε και την ορολογία της μελισσοκομικής τέχνης να βάλλεται από εμάς τους ίδιους.
Σχόλια