Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοκομία > Γενικά

Στο κυνήγι του αφεσμού

Σάββατο 27 Ιουν 2015, 19:32 |

Υπήρχαν (ίσως ακόμα υπάρχουν) μελισσοκόμοι και κάποιας ηλικίας μάλιστα, που κρατούσαν τα μελίσσια θα μπορούσε να πει κανείς, μόνον γι αυτή την διαδικασία, του να μαζέψουν τις σμηνουργίες που τους φεύγουν την άνοιξη από τα μελίσσια τους. Εκφράσεις που χρησιμοποιούν για την περιγραφή της συλλογής των αφεσμών σας παραθέτω παρακάτω:

 εκεί φαίνεται ο καλός μελισσοκόμος,
 όπου και να σκαλώσει θα το κατεβάσω,
 πραγματική απόλαυση,
 έχει ηδονικό χαρακτήρα,
 τελετουργία της άνοιξης

και τόσα άλλα.

Πραγματικά το ζούσαν πολύ έντονα και όταν ξεκινούσαν για τα μελισσοκομεία τους το έκαναν και φαίνεται πραγματικά μεγάλης σπουδαιότητας εγχείρημα. Το έβλεπες στα πρόσωπα τους που σίγουρα αντανακλούσαν τη ψυχική διάθεση εκείνης της ώρας. Άφηναν πολλά πράγματα μισοτελειωμένα πίσω και έτρεχαν σαν παιδιά μην χάσουν το δώρο ή το γλύκισμα.

Φόρτωναν το αγροτικό τους με χίλια πράγματα που πίστευαν ότι θα τους χρειαστούν, ανέβαζαν σκάλες, πατώματα, παλαιές γονοφωλιές, άδειες κηρήθρες, πριόνια, κλαδευτήρια, κοφίνια, ένα πανηγύρι ολόκληρο, πήγαιναν για τον αφεσμό, να προλάβουν μην τους φύγει. Το έκαναν να φαίνεται σαν μια ιεροτελεστία.

Τα μπουκάλια πάλι ένα σωρό, μέσα ουσίες από διάφορα βότανα και συνταγές, μια συνταγή που την έκανε ο πατέρας του, άλλη του γείτονα, για να μαζεύει δήθεν γρήγορα τα σμηνουργήματα, αλοιφή για την κυψέλη να μπει μέσα μόνος του ο αφεσμός.

Ήταν δύσκολα γι'αυτούς, δύσκολοι καιροί, δεν υπήρχε η πληροφόρηση, τα έντυπα λιγοστά και δεν φτάνανε σε κάθε άκρη της Ελλάδας μας, αλλά και δεν είχαν τα κινητά πλαίσια που διαθέτουμε σήμερα. Πώς να έβαζε ανοικτό γόνο να τραβήξει τις μέλισσες και τόσα άλλα που κάνουμε εμείς.

Όμως κράτησαν την μελισσοκομία σε υψηλό επίπεδο με το μεράκι και την εξυπνάδα τους αλλά και το κουράγιο να τα παλεύουν όλα μόνοι. Ίσως γι'αυτό και είναι πάρα πολύ ωραία να τα παρακολουθείς και να μαθαίνεις, να ακούς ιστορίες και να βλέπεις παλιές απλές μα έξυπνες κατασκευές μελισσοκομικών εργαλείων, τις ρίζες και τα θεμέλια της Ελληνικής μελισσοκομίας.

Είναι πραγματικά ωραία όλα τα παραπάνω και έτσι συμβαίνουν τις περισσότερες φορές, οι παλαιότεροι γνωρίζουν, οι παλαιοί ξέρουν, τι γίνεται όμως με τους νεότερους και τους αρχάριους;

Καλό είναι να αναφέρουμε μερικά πράγματα και να τα συνδέσουμε με τα υπόλοιπα κεφάλαια για να αποτελεί πλέον ολοκληρωμένη γνώση.

Τελευταία τροποποίηση: 27/6/2015, 19:32

Διαβάστε ακόμη:

Φερομόνες
Οι φερομόνες των μελισσών είναι πτητικές χημικές ουσίες, δηλαδή εξατμίζονται πολύ εύκολα και διαδίδονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση με την βοήθεια του αέρα. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για...
Ο έρωτας των μελισσών
Ο έρωτας των μελισσών είναι μια άκρως ευχάριστα επικίνδυνη κατάσταση που βιώνει κάποιος νέος μελισσοκόμος και σίγουρα δεν απαλλάσσεται από αυτό εύκολα, μπορεί να κρατήσει για πολλά...
Μελισσοκομία στην αρχαία Αίγυπτο
Οι κυψέλες μελισσών είναι σε χρήση για περισσότερα από 5000 χρόνια στην Αίγυπτο. Η τέχνη της μελισσοκομίας τους, επηρέασε όλα τα Μεσογειακά κράτη, απλώθηκε στα όμορα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και...
Τι υλικά χρειάζομαι στην αποθήκη
Η αποθήκη που βγάζουμε και συσκευάζουμε τα μέλια σε βάζα ή δοχεία πρέπει να καλύπτει κάποιες προϋποθέσεις: Πλακάκια στο πάτωμα και στους τοίχους, βρύση στον χώρο ή εξωτερικά της αποθήκης...
Οικονομική απόδοση της Μελισσοκομίας
Η μελισσοκομία αποδίδει όσο καμία άλλη γεωργική εκμετάλλευση. Όμως το μελισσοκομικό εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, τις γνώσεις και την εμπειρία του μελισσοκόμου.
Πατέρες της παγκόσμιας Μελισσοκομίας (Α)
Θεωρούνται Πατέρες της παγκόσμιας μελισσοκομίας γιατί ήταν οι πρωτεργάτες και βοήθησαν τα μέγιστα να γίνει παγκόσμια γνωστή η μελισσοκομική τέχνη!

Σχόλια