Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Αγριολουβουδιά

Πέμπτη 28 Αυγ 2014, 16:17 |


Συλλέκτρια γύρης σε ταξιανθία αγριολουβουδιάς (Οικ. Chenopodium)

Η οικογένεια Chenopodium που ανήκει η αγριολουβουδιά, περιλαμβάνει πάνω από 100 διαφορετικά είδη. Σε αυτή ανήκουν τα τεύτλα, το σπανάκι, το σέσκλο, τα ζαχαρότευτλα, το παντζάρι και άλλα. Δόθηκε η επιστημονική ονομασία Chenopodium διότι τα πρώτα φύλλα των νεαρών φυτών μοιάζουν πάρα πολύ με πόδι χήνας.

Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, γενικά σε όλα τα είδη είναι πολύ μικρά και φύονται σε ταξιανθίες. Xαρακτηριστικό τους είναι πως στερούνται πετάλων και έχουν μόνον σέπαλα, πέντε στον αριθμό, τα οποία είναι ενωμένα στην βάση τους σχηματίζοντας ένα κυπελλοειδές περιάνθιο, το οποίο περιβάλλει τους στήμονες και την ωοθήκη. Ο καρπός τους περιλαμβάνει ένα μόνο σπόρο (μονόσπερμος). Σε καλές συνθήκες το ύψος τους ξεπερνά τα 2 μέτρα, και γίνονται αρκετά ανταγωνιστικά όταν υπάρχουν μέσα σε καλλιέργειες.
Οι μέλισσες επισκέπτονται την αγριολουβουδιά τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι, κάνοντας συλλογή κίτρινης γύρης.
Είναι γνωστό φυτό από τους προϊστορικούς χρόνους, όπου οι καρποί του χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή ενός είδους ψωμιού. 'Ετσι ακολούθησε τον άνθρωπο στον εποικισμό των διαφόρων περιοχών της γης και την εξάπλωση της γεωργίας. Τα νεαρά φυτά της αγριολουβουδιάς χρησιμοποιούνται από ορισμένους ανθρώπους σαν λαχανικό.

Είναι γενικά θερμόφιλα φυτά γι'αυτό απαντώνται τη θερινή περίοδο σε πλούσια σε άζωτο εδάφη. Είναι διαδεδομένα παγκοσμίως εκτός των ψυχρών περιοχών των δύο ημισφαιρίων. Στην χώρα μας συναντώνται από άκρη σε άκρη και στα νησιά, σε καλλιεργούμενους αγρούς, κήπους, άκριες δρόμων, κλπ.

Θεωρείται ζιζάνιο μεγάλης ανταγωνιστικής ικανότητος, έναντι των καλλιεργούμενων φυτών.

Από μελισσοκομικής πλευράς θαρρώ πως είναι ένα σπουδαίο γυρεοδοτικό φυτό, στην πιο κρίσιμη περίοδο του έτους για αναζήτηση και συλλογή γύρης για την ανάπτυξη των μελισσιών μας.

Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους.

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:38

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια