Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Συμβουλές Μαρτίου

Πέμπτη 2 Μαρ 2023, 19:20 |


Συλλογή γύρης σε άνθος Αμυγδαλιάς (Amygdalus communis)

Και σαν έφυγε ο Φεβρουάριος και ήρθε ο Μάρτιος ο πρώτος ανοιξιάτικος μήνας της χρονιάς. Ο Χειμώνας στις καρδιές όλων των Ελλήνων παραμένει μετά το φρικτό και άδικο χαμό τόσων νέων ανθρώπων στα Τέμπη.
Η ζωή συνεχίζετε για μας, αλλά στις χαροκαμένες οικογένειες η ζωή τους έχει μείνει στις 23:00 ώρα, 28 Φεβρουαρίου 2023
Το Melissomania.gr στέλνει ευχές,  για ταχείαν ανάρρωση στους τραυματίες και με πόνο καρδιάς τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων !
Μάρτιος
Γεμίζει ελπίδες τους μελισσοκόμους για γρήγορη ανάπτυξη των μελισσιών τους, ελπίδες για καλές παραγωγές. Δεν είναι μόνον οι μελισσοκόμοι που ελπίζουν αλλά κι όλος ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδος μας, για σίγουρες και καλές παραγωγές.

Ο Μάρτιος όμως όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ο κατ εξοχήν άστατος μήνας του χρόνου. Ξεκινά ηλιόλουστος και στην συνέχεια μας παγώνει και πότε ξεκινά με βροχές και μας στέλνει για μπάνια στις θάλασσες (τους ποιο τολμηρούς βέβαια).

Ας μην έχουμε παράπονο, φέτος ο χειμώνας ήταν ο καλύτερος από τους πέντε τελευταίους. Η μόνη εξαίρεση ήταν το ψυχρό και χιονισμένο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Οι παλαιοί μελισσοκόμοι με την μεγάλη πείρα τους, λέγανε ... "Τον Μάρτη μετράνε τα μελίσσια...", σοφό γνωμικό, διότι, τον μήνα Μάρτη μετράνε τα μελίσσια και βλέπουν πόσα και ποια επέζησαν του χειμώνα.

Οι απώλειες φαίνονται και ο προγραμματισμός για την αναπλήρωση τους, γίνεται μέσα στον Μάρτη. Με την επιθεώρηση έχουμε και την τελική εκτίμηση κάθε μελισσιού για τις ανάγκες του.
Οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για επιθεωρήσεις και θεραπείες για καταπολέμηση ασθενειών. 
Προσέχουμε χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ομοιόσταση και χωρίς απώλειες μελισσών.

Το καραγάτσι είναι η πεδινή φτελιά (Ulmus minor) συναντάται σχεδόν σ΄όλη την Ελληνική επικράτεια, δίπλα σε ποτάμια, σε κοίτες μικρών χειμάρρων και αυλάκια,άνοιξε και φέτος τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου στις νότιες και κεντρικές περιοχές τις χώρας μας, έτσι βοηθήθηκαν τα μελίσσια με φρέσκια γύρη και ανέβασαν γόνους όσα ήταν καλά ταϊσμένα.

Ο Μάρτης μακάρι να μην μας βγει γδάρτης. Είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ασταθής και δύσκολος στις καιρικές προβλέψεις. 
Δεν χρειαζόμαστε ακραία καιρικά φαινόμενα, με συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις ή πλημμύρες, χιόνια στα πεδινά, παγωνιές και ξεροβόρια που αναστέλλουν τις νεκταροεκρίσεις.

Τέτοια φαινόμενα δεν χρειάζονται και γενικότερα στην γεωργία. Ευχόμαστε ο καιρός να συνεχιστεί με ηλιοφάνεια και μερικές βροχές για να ευνοηθούν τα μελίσσια από τις  ανθοφορίες της εποχής τόσο στις διάφορες καλλιέργειες αλλά και της χορτονομής.
Μελίσσια ήρεμα με μεγάλους πληθυσμούς που μας δώσανε καλά μέλια, μπορούμε να τα αναπαράγουμε
Σίγουρα όμως τα ελπιδοφόρα μηνύματα της επερχόμενης άνοιξης χαροποιούν τους συναδέλφους και ευελπιστούν για μια καλύτερη μελισσοκομική χρονιά.

Στις νότιες περιοχές βοήθησε να αναπτυχθούν τα μελίσσια. Όσο όμως ανεβαίνουμε προς Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη η ανάπτυξή των έχει και εδώ αυξητική τάση με αποκορύφωμα τους επόμενους μήνες Απρίλιο και Μάιο. 

Κατά την επιθεώρηση μεταφέρουμε τον γόνο στο κέντρο της γονοφωλιάς, τοποθετώντας δεξιά και αριστερά του, καλά κτισμένες σκουρόχρωμες κηρήθρες που προτιμά την άνοιξη η βασίλισσα για να γεννά τα αυγά της. Αν υπάρχουν δίπλα από τον γόνο κηρήθρες με μέλια και γύρες θα μπλοκάρουν την γέννα της βασίλισσας, η οποία δεν θα μπορεί να περάσει για να γεννήσει στις άδειες που είναι απομακρυσμένες. Τις μεταφέρουμε λοιπόν ένα πλαίσιο πιο πίσω και δίνουμε, όπως αναφέραμε, χώρο στην βασίλισσα να γεννήσει στις καλοκτισμένες μαύρες κηρήθρες.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε κηρήθρες να τοποθετήσουμε, απολεπίζουμε τα στεφανώματα πάνω από τον υπάρχοντα γόνο, έτσι οι εργάτριες θα μεταφέρουν τα μέλια στις ακριανές κηρήθρες και η βασίλισσα θα βρει τον χώρο να διπλασιάσει τον γόνο στις υπάρχουσες μεσαίες κηρήθρες.

Στήμονες ή γυρεοδότες ανθήρες Ανεμώνης (Anemone coronaria)
Κατά την διάρκεια των επιθεωρήσεων, μας δίνεται η ευκαιρία να απομακρύνουμε χαλασμένες και παλαιές κηρήθρες αλλά και να καθαρίσουμε τον πάτο των κυψελών μας. Καλό είναι να συντηρούμε τις όποιες κυψέλες έχουν φθαρεί, έχουν σχιστεί ή σαπίσει από την υγρασία. Μεταφέρουμε τα μελίσσια σε νέες ή καλά συντηρημένες κυψέλες και τις φθαρμένες τις οδηγούμε στην αποθήκη για την συντήρησή τους.

Ο προγραμματισμός έχει σαν σκοπό, πάντα βέβαια με τις δυνατότητες μας, να καθορίζει τον αριθμό των επιπλέον μελισσιών που μπορούμε να δημιουργήσουμε για να δουλέψουμε. Μελίσσια ήρεμα, με μεγάλους πληθυσμούς, που μας δώσανε καλά μέλια, μπορούμε να τα αναπαράγουμε. Μελίσσια με βασίλισσες ενός έτους, μπορούν με τους κατάλληλους χειρισμούς να δώσουν καλά μέλια σε πρώιμες ανθοφορίες.
Μελίσσια με βασίλισσες ενός έτους μπορούν με τους κατάλληλους χειρισμούς να δώσουν καλά μέλια σε πρώιμες ανθοφορίες
Ο Μάρτης είναι από τους αρκετά επικίνδυνους μήνες να χαθούν μελίσσια από πείνα. Για να μην έχουμε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μελισσοκομείο μας, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου την τροφοδοσία των μελισσιών μας.

Το τάισμα αυτόν τον μήνα δίνει στα μελίσσια μας την δυνατότητα να αναπτυχθούν πολύ και γρήγορα, για να τα εκμεταλλευτούμε σε πρώιμες νεκταροέκκρισεις και μελιτοεκκρίσεις στο ανοιξιάτικο βάρεμα του πεύκου αλλά και στον έλατο του Μαΐου.

Τροφοδοτούμε με σχετικά μικρή ποσότητα, χλιαρό πυκνό σιρόπι (2 ζάχαρη 1 έως 1 ½  νερό) κατά τις απογευματινές ώρες για να το πάρουν αμέσως. Πέραν της διέγερσης που προκαλεί η τροφοδοσία αυτή, είναι και μελισσοπαθολογικά χρήσιμη, διότι σταματά τις επίμονες διάρροιες που ευνοούν την εμφάνιση της νοζεμίασης.

Συλλέκτρια νέκταρος σε κίτρινη μαργαρίτα (Anthemis tinctoria)
Οι νέοι μελισσοκόμοι να μην ανησυχούν πως οι μέλισσες θα αποθηκεύσουν το σιρόπι και θα ενσωματωθεί στα μέλια που θα τρυγήσουν το καλοκαίρι, το σίγουρο είναι πως δεν θα μείνει ούτε σταγόνα σιρόπι στις κηρήθρες, ο φρέσκος και πολύς γόνος του Απρίλη θα φάει ... και τα ξύλα από τα πλαίσια.
 
Ανθοφορίες του Μάρτη δίνουν μεγάλες ποσότητες φρέσκιας γύρης με αποτέλεσμα να αρχίζει ο γόνος να μεγαλώνει ανάλογα. Το νέκταρ και αυτό ρέει τις ηλιόλουστες ημέρες γεμίζοντας τα κελιά και διεγείροντας την βασίλισσα να έχουμε αύξηση της ωοτοκίας της.

Η αμυγδαλιά, το ροδάκινο, το βερίκοκο από τις καλλιέργειες, η κρανιά, το ανοιξιάτικο ρείκι και τα φυτά της χορτονομής που αποτελούν την βάση της βοηθητικής ανθοφορίας (λάμιο, ασφόδελος, στελάρια, βερονίκη, καψέλα, αγριόβικος, ανεμώνη, κλπ) είναι αυτά που θα δώσουν την ώθηση στα μελίσσια μας για ανάπτυξη τον μήνα Μάρτιο. 
Υπενθύμιση για αυτούς που δεν μπόρεσαν ή λησμόνησαν να κάνουν καταπολέμηση της Βαρρόα μέσα στο Φεβρουάριο. Τους δίνεται ξανά αυτή η δυνατότητα μέχρι στις 20 Μάρτη, όμως ΜΟΝΟΝ με τα εγκεκριμένα σκευάσματα της Βιολογικής μελισσοκομίας

Τελευταία τροποποίηση: 03/3/2023, 10:41

Σχόλια