Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Κουτσουπιά

Τρίτη 22 Απρ 2014, 00:36 |


Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum) σε πάρκο.

Η κουτσουπιά είναι φυτό που υπήρχε από την αρχαιότητα σε όλα τα κράτη της Μεσογείου. Το επιστημονικό της όνομα Cercis siliquastrum, το έλαβε από την λέξη κέρκις, ένα εξάρτημα του αργαλειού, που στην αρχαιότητα το έφτιαχναν από ξύλο κουτσουπιάς.
Τα άνθη της κουτσουπιάς τρώγονται ωμά αλλά και σε σαλάτες ή διατηρημένα σε ξύδι
Παλιότερα πίστευαν οτι απο ένα τέτοιο δένδρο κρεμάστηκε ο Ιούδας, έτσι την αποκαλούσαν αλλιώς και δένδρο του Ιούδα. Πιθανόν αυτή η εκδοχή προέρχεται από την παράφραση του ονόματος δένδρο της Ιουδαίας, μιας και η κουτσουπιά είναι πολύ κοινό φυτό στην περιοχή της ιστορικής Ιουδαίας. Τα ιερά κείμενα της Διαθήκης αναφέρουν πως ο Ιούδας τελικά κρεμάστηκε σε συκιά, οπότε και η ονομασία καταργήθηκε.


Συλλέκτρια νέκταρος σε άνθος κουτσουπιάς (Cercis siliquastrum )
Είναι φυλλοβόλο δένδρο με ύψος μέχρι 5 μέτρα, το οποίο συχνά αναλαμβάνει διακοσμητικό ρόλο. Έχει όμορφα άνθη και πλούσιο φύλλωμα, έτσι προσφέρει σκιά σε δρόμους, αυλές, πάρκα, στις πόλεις και στα χωριά μας.

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις. Προσαρμόζεται ακόμη και σε φτωχά και άγονα εδάφη χωρίς πολύ νερό, Περίοδος άνθισης είναι από μέσα Μαρτίου μέχρι τέλος Απριλίου, στα ορεινά και βόρεια της χώρας μας.

Τα άνθη της εμφανίζονται πολύ πριν εμφανιστούν τα φύλλα. Ανθίζουν σε ταξιανθίες και έχουν χρώμα εντυπωσιακά έντονο μοβ. Τρώγονται ωμά αλλά και σε σαλάτες ή διατηρημένα σε ξύδι. Προσωπικά έχω δοκιμάσει και τα τρία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι νοστιμότατα, αρκεί να έχουν πλυθεί πολύ καλά!


Συλλέκτρια νέκταρος σε άνθος κουτσουπιάς (Cercis siliquastrum )
Τα μελίσσια επισκέπτονται τα άνθη της κουτσουπιάς και συλλέγουν νέκταρ σε πολύ καλές ποσότητες, αλλα και γύρη σε μικρότερες ποσότητες. Η ανάπτυξη των μελισσιών που ευρίσκονται κοντά σε περιοχές που υπάρχουν κουτσουπιές είναι δεδομένη.

Κάποιες χρονιές με πολύ υγρασία και μεγάλες θερμοκρασίες, αναπτύσσονται μύκητες στο κάτω μέρος των τρυφερών, νεαρών φυλλωμάτων της κουτσουπιάς. Αποτέλεσμα είναι η παραγωγή μελιτώματος. Οι μέλισσες επισκέπτονται πάλι την κουτσουπιά, αυτή την φορά για να συλλέξουν το μελίτωμα από τα φύλλα.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 13:18

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια