Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Μπέλλα

Δευτέρα 24 Μαρ 2014, 14:39 |


Μπέλλα η δασική (Bellis sylvestris)

Ματιόλα ή μαντιά, μπέλις, παγκρέτα, ασπρολούλουδο, αρκοσχοιροτούδι, άστρο, κλπ. είναι μερικά από τα πολλά ονόματα που του έχουν δοθεί κατά τόπους στην χώρα μας για την Μπέλλα τη δασική (Bellis sylvestris).

Ανθίζει νωρίς μέσα στον χειμώνα στην Πελοπόννησο, από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο, στην Μακεδονία και την Θράκη. Την συναντάμε βεβαίως σε πολλά νησιά, σε μικρά ξέφωτα στα ερείσματα των αυτοκινητοδρόμων, σε χωράφια και στις άκριες των μονοπατιών. Στην Κρήτη υπάρχουν τρία είδη, Bellis annua, B. Longifolia και B. sylvestris

Οι διαφορές με κοινές μαργαρίτες ή το χαμομήλι είναι διακριτές από πολλούς μελισσοκόμους.

Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Επειδή έχει στυπτικές ιδιότητες, βοηθά τα τραύματα να κλείσουν. Αυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους. Μετά τις μάχες, τοποθετούσαν αλεσμένα φύλλα μπέλλας πάνω στις πληγές. Μια άλλη μέθοδο για να κλείνουν πληγές ήταν οι επίδεσμοι που χρησιμοποιούσαν, τους μούσκευαν σε χυμό από ολόκληρα φυτά μπέλλας και δένανε τα τραύματα. Ακόμη και σήμερα στην λαϊκή ή παραδοσιακή ιατρική εφαρμόζουν αλεσμένα φύλλα και ανθούς του φυτού σαν κατάπλασμα πάνω στις πληγές. Τα νεαρά φύλλα σε πολλές χώρες τρώγονται ή συνοδεύουν σαλάτες.

Οι μπέλλες, αυτές οι μικρές μαργαρίτες, όπως πολλοί τις αποκαλούν, έχουν στο εξωτερικό μέρος των πετάλων του άνθους ένα υπέροχο κόκκινο χρώμα. Αυτές είναι από τις πρώτες μπέλλες που ανθίζουν αργά το φθινόπωρο και συνεχίζει η ανθοφορία τους μέχρι την άνοιξη.

Επειδή τις μπέλλες το κρύο και η παγωνιά δεν τις ενοχλεί, οι μέλισσες όταν το επιτρέπει ο καιρός και τις ημέρες που υπάρχει ηλιοφάνεια, κατά την διάρκεια του χειμώνα, επισκέπτονται τις μπέλλες και συλλέγουν κάποιες ποσότητες γύρης.

Ο συνδυασμός με άλλες χειμωνιάτικες βοηθητικές ανθοφορίες, όπως είναι το Λάμιο, η Καψέλλα, η Κατσίδα ακόμη και η Στελλάρια, βοηθάει τα μελίσσια να συντηρούν τους πληθυσμούς τους αλλά και μικρές εκτάσεις γόνων. Αυτός είναι και ο λόγος που την Μπέλλα την τοποθετούμε στις σημαντικές μελισσοκομικές βοηθητικές ανθοφορίες.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους.

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 14:47

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια