Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Αγράμπελη

Τετάρτη 27 Ιουλ 2016, 13:43 |


Συλλέκτρια κατά την στιγμή συλλογής νέκταρος σε άνθος Αγράμπελης(Clematis flummula)

Φυτό του γένους Κληματίς, εγγενές στις χώρες της Μεσογείου, εξαπλωμένο σαν καλλωπιστικό σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Διεθνές Μητρώο Clematis, έχουν αναγνωριστεί από τους ειδικούς με τα νέα συστήματα ταξινόμησης, σχεδόν 300 διαφορετικά είδη του γένους Clematis. Κάποια από αυτά, φύονται αλλά και καλλιεργούνται στην χώρα μας: Κληματίς η λευκάμπελος, η μικράμπελος, η κιρρώδης, η φλογώδης, η ανατολική είναι τα περισσότερα κοινά ανά την Ελληνική επικράτεια. Την συναντάμε με κατά τόπους διαφορετικά ονόματα όπως, λευκούλα, κουρπενιά, αγραμπελίδα, Αϊ Γιάννη, κληματσίδα, γκουρπένι, ζεμπελίνα, χελιδρονιά, αγριάμπελη και άλλα.

Από τα πολύ συνηθισμένα φυτά της Ελληνικής υπαίθρου, τόσο σε δάση, όσο και άκρες αγροτικών δρόμων, μονοπατιών, σε αυλές σπιτιών και κτημάτων, φράκτες και γενικά σε μέρη μέχρι χίλια μέτρα υψόμετρο αλλά πάντα πάνω σε άλλους θάμνους και φυτά.

Στην χώρα μας η Κληματίδα η κιρρώδης (Clematis cirrhosa) είναι αυτή που ανθίζει μέσα στον χειμώνα, η Κληματίδα η φλογώδης και τα άλλα ενδημικά είδη ανθίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Καλό θα ήταν να υπάρχουν μερικά φυτά της Clematis cirrhosa σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο που ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια μας.
Όλα τα είδη είναι αναρριχώμενα και μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα έξι μέτρα ύψος, αρκεί να τα βλέπουν οι ακτίνες του ήλιου. Προτιμούν εδάφη φτωχά σε ασβέστιο. Τα άνθη της Clematis flammula είναι λευκού χρώματος, μικρά με πολλούς μακριούς λευκούς γυρεοδοτικούς στήμονες και πέντε σέπαλα, που όταν αρχίζουν και παίρνουν ένα υποκίτρινο χρώμα τότε αναδύουν ένα ευχάριστο άρωμα που θυμίζει την μυρωδιά των ανθών της αμυγδαλιάς.
Τον Ιούνιο και Ιούλιο που ανθίζει καλύπτεται ολόκληρο το φυτό από μικρά λευκά άνθη και τα επισκέπτονται πολλά έντομα.

Μελισσοκομικό ενδιαφέρον
Θαρρώ πως είναι ένα πολύ καλό φυτό βοηθητικής ανθοφορίας αφού δίνει γύρη πολύ θρεπτική για την ανάπτυξη γόνων στις παραφυάδες αλλά και στα μελίσσια που προετοιμάζουμε για το βαμβάκι. Μικρές ποσότητες σε νέκταρ αλλά με καλά ζάχαρα συνθέτουν το προφίλ ενός πολύ καλού μελισσοκομικού φυτού.

Καλό θα ήταν να υπάρχουν μερικά φυτά της Clematis cirrhosa σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο που ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια μας, μεγάλη του η βοήθεια σε γύρες μέσα στον χειμώνα. Αν συνδυαστεί και με την παρουσία ατόμων Μουσμουλιάς (Eriobotrya japonica) και Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), τότε τα μελίσσια από αρχές άνοιξης θα έχουν μια φοβερή τάση ανάπτυξης.

Σε κάποια μέρη της χώρας μας, παλαιά, οι άνθρωποι που ήθελαν να ασχοληθούν με την μελισσοκομία έφτιαχναν τα κουβέλια, τις σημερινές κυψέλες, με βέργες κλώνων λυγαριάς αλλά και αγράμπελης που είναι πολύ ευλύγιστες. Μετά τις κάλυπταν εξωτερικά με σβουνιές, περιττώματα βοοειδών, για μόνωση και προστασία από αέρα και βροχή.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους.

Τελευταία τροποποίηση: 27/7/2016, 13:43

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια