Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Κρανιά

Παρασκευή 17 Ιαν 2014, 13:13 |


Συλλογή γύρης από άνθη Κρανιάς (Curnus mas)

Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα, όταν βρεθεί σε έδαφος κατάλληλο. Βρέθηκαν και δένδρα με ύψος που περνούσε τα πέντε μέτρα. 

Το ξύλο του είναι πολύ σκληρό και, όπως αναφέρει ο Παυσανίας, ο Δούρειος Ίππος κατασκευάσθηκε με ξύλο κρανιάς. Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, τα ακόντια των αρχαίων ήταν από σκληρό ξύλο κρανιάς, για να είναι ανθεκτικά στις μάχες. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως τα τόξα πολλών λαών ήταν φτιαγμένα από κρανιά διότι άντεχαν στις στρεβλώσεις αλλά και στις κάμψεις χωρίς αυτά να χάνουν την ανθεκτικότητα τους και χωρίς να σπάνε.
Πολύτιμο μελισσοκομικό δένδρο βοηθητικής ανθοφορίας για τα μελίσσια μας. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο, συνεπικουρούμενο από άτομα μουσμουλιάς και φράκτη δενδρολίβανου.
Η επιστημονική ονομασία του φυτού Κρανιά ή κατά τον Όμηρο κράνεια, είναι Cornus mas, είναι φυλλοβόλο και η ανθοφορία του είναι από τις πρώτες στην χώρα μας σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές που αυτοφύεται.

Η Κρανιά είναι το αγαπημένο ξύλο των βοσκών στην χώρα μας, διότι ευθεία τμήματα των κλαδιών της τα χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν μπαστούνια και γκλίτσες ή αγκλίτσες.

Τα άνθη της κρανιάς όπως φαίνονται στις φωτογραφίες είναι μικρά με διάμετρο έως 1 εκατοστό, το χρώμα τους κίτρινο, σχηματίζοντας ταξιανθία 10 - 12 λουλουδιών που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα (Φεβρουάριο στα ημιορεινά της νότιας και κεντρικής Ελλάδας, Μάρτιο στα βόρεια). Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών.

Είναι πολύ ανθεκτική στον παγετό έως - 30° C. Οι καρποί της, τα γνωστά μας κράνα, όταν ωριμάζουν γίνονται κόκκινοι και ωοειδείς με μήκος έως δύο εκατοστά. Εάν δεν είναι ώριμοι είναι ξινοί και στυφοί, γλυκαίνουν όταν ωριμάσουν καλά.


Συλλέκτρια γύρης και νέκταρος σε ταξιανθία Κρανιάς (Curnus mas)
Στην αρχαιότητα τους χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς. Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν πως τα κράνα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, βιταμίνη C, καροτίνη, πηκτίνη, τανίνη και πολλά αντιοξειδωτικά.

Οι κάτοικοι στα ορεινά κάνουν τα κράνα μαρμελάδα, γλυκό, ποτό, λικέρ αλλά και σαν καταπλάσματα σε συνταγές παραδοσιακής ιατρικής.

Σαν μελισσοκομικό φυτό η κρανιά είναι πραγματικός θησαυρός. Mε τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, λειτουργεί σαν σφουγγάρι, μαζεύεται ολόκληρο μελίσσι στα άνθη του, σχεδόν από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Δίνει μεγάλες ποσότητες φρέσκιας γύρης μέσα στον χειμώνα. Πραγματική ώθηση για τα μελίσσια σε κάθε μελισσοκομείο που ευρίσκεται κοντά σε κρανιές.

Τα τελευταία χρόνια η κρανιά προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για καλλιέργεια από νέους αγρότες καθόσον η στρεμματική απόδοση φτάνει τους 2 τόνους και η μεταποίηση των προϊόντων ξεπερνά τα 10 διαφορετικά προϊόντα, συμπυκνωμένο εκχύλισμα κράνων, λικέρ, ποτό, μαρμελάδα και άλλα.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 13:26

Διαβάστε ακόμη:

Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.
Καψέλλα
Είναι ετήσιο φυτό και φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε χέρσα χωράφια, κήπους, δρόμους, αναχώματα, κλπ. Φτάνει το μισό μέτρο ύψος. Ανθίζει ολόκληρο σχεδόν τον χρόνο και ...

Σχόλια