Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Πυράκανθος

Τρίτη 16 Ιουν 2015, 08:55 |


Πυράκανθος (pyracantha koidzumii). Φωτό: wikipedia

Ο πυράκανθος στα θερμότερα από την Ελλάδα κλίματα γίνεται ένας μεγάλος αειθαλής θάμνος, σχεδόν σαν δένδρο, που πολλές φορές το ύψος του ξεπερνά τα 5 μέτρα και πλάτος τα 3 μέτρα. Στην Ελλάδα σπάνια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος. Το φύλλωμα του είναι σκούρο πράσινο και λαμπερό. Εποχή άνθησης είναι το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, ενώ το επιστημονικό του όνομα είναι Pyracantha koidzumii.

Τα λουλούδια του πυράκανθου είναι μικρά και λευκά, βγαίνουν πολλά μαζί σε ταξιανθίες και φαίνονται σαν μικρά μπουκέτα. Το άρωμα που αναδύουν είναι πολύ δυνατό και ωραίο και γίνεται αντιληπτό από απόσταση. Παράγει μικρούς στρόγγυλους κοκκινοπορτοκαλί καρπούς αλλά είναι μόνον διακοσμητικοί και δεν τρώγονται ούτε από τα πουλιά ακόμη και όταν ωριμάσουν πάρα πολύ γιατί είναι δηλητηριώδεις. Αν φαγωθούν κατά λάθος από παιδιά προκαλούν πόνο στο στομάχι και εμετό.
Οι μέλισσες κατά την διάρκεια της άνθισης του δουλεύουν από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα, όταν βέβαια το επιτρέπει ο καιρός.
Είναι σκληρό φυτό, αντέχει και θέλει τον πολύ ήλιο, προτιμά τα στραγγερά ξερά χώματα και την ζέστη. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πυράκανθου, πατρίδα του είναι η Κίνα, κάποια είδη είναι ανθεκτικά παράσιτα και φυτρώνουν πάνω σε άλλα μεγαλύτερα δένδρα.

Οι μέλισσες κατά την διάρκεια της άνθισης του δουλεύουν από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα όταν βέβαια το επιτρέπει ο καιρός. Ο Πυράκανθος δίνει πολύ νέκταρ αλλά και γύρη πλούσια σε αμινοξέα. Το χρώμα της γύρης είναι κρεμ.

Ο πυράκανθος είναι φυτό διακοσμητικό και δεν λείπει σχεδόν από καμία αυλή δημόσιας υπηρεσίας και κοινοχρήστου δημόσιου χώρου τόσο στα άλση και στα πάρκα αλλά και κατά μήκος της Εθνικής μας οδού. Τον συναντάμε και σε χωράφια σαν ανεμοφράκτη και σύνορο, αφού άμα φυτευτεί κοντά κοντά γίνεται απροσπέλαστος λόγω των πολύ σκληρών και μεγάλων αγκαθιών του.

Είναι από τα φυτά εκείνα που μπορούμε εύκολα να τα δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε. Καλό είναι κάθε χρόνο νωρίς την άνοιξη να τα κλαδεύουμε και να αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά του, γιατί έτσι αερίζεται καλύτερα και δεν αρρωσταίνει εύκολα αλλά μας δίνει και περισσότερα λουλούδια.

Ο πυράκανθος τραβάει την προσοχή μας σε ένα κήπο όλες τις εποχές του χρόνου. Την άνοιξη για τα άνθη του το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο για τους φωτεινούς κοκκινοπορτοκαλί του καρπούς ενώ τον χειμώνα για το πράσινο σκληρό φύλλωμά του. Γι'αυτό όλοι το προτιμούν για διακοσμητικό φυτό σε αυλές, κήπους, δρόμους πάρκα και σχεδόν παντού.        
Οι καρποί του πυράκανθου είναι δηλητηριώδεις. Άν φαγωθούν απο παιδιά προκαλούν πόνους στο στομάχι και εμετούς.

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 13:05

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια