Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Σκυλοκρέμμυδο φθινοπώρου

Τετάρτη 12 Νοε 2014, 11:14 |


Συλλέκτρια γύρης σε άνθη Σκυλοκρέμμυδου (Prospero autumnalis)

Το νέο επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Prospero autumnalis, πολλοί θα το γνωρίζουν με την παλαιά ονομασία και σαν Scilla autumnalis.

Όλα τα είδη της οικογένειας των φυτών Scilla ανθίζουν κατά την διάρκεια των μηνών της άνοιξης (Scilla sibirica, Scilla bifolia), αλλά υπάρχει και το είδος Prospero autumnalis που ανθίζει από τέλος καλοκαιριού και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα βέβαια με το υψόμετρο που ευρίσκεται.

Είναι μέλος της οικογένειας Liliaceae, για κάποιους βοτανολόγους είναι μέλος της οικογένειας Hyacinthaceae. Είναι ένα πολύ όμορφο φυτό και φύεται από την Νότια Αγγλία, σε ολόκληρη την Νότια Ευρώπη, στην Ρωσία μέχρι τον Καύκασο, την Μικρά Ασία και επεκτείνεται ακόμη μέχρι και την Αφρική.

Στην οικογένεια υπάρχουν 100 διαφορετικά είδη. Τα πιο κοινά παραθέτουμε στον παρακάτω πίνακα:

Scilla amoena

Prospero autumnalis (παλ. ονομασία Scilla autumnalis)

Scilla bifolia

Scilla hyacinthoides

Scilla lilio-hyacinthus

Scilla obtusifolia

Scilla peruviana

Scilla siberica

Scilla verna

Ιστορικά στοιχεία
Το όνομα Scilla (λέξη προσβλητική, μειονεκτική) εδόθη από τον Ιπποκράτη, από την ιδιότητα του βολβού κάποιων ειδών αυτού του φυτού, επειδή περιέχουν κάποιο δηλητήριο. Το είδος Scilla ήταν γνωστό και ως κρεμμύδι της θάλασσας στους αρχαίους Έλληνες και Λατίνους. Το χρησιμοποιούσαν σαν συστατικό συνταγών για την καταπολέμηση κάποιων ασθενειών και παθήσεων.


Άνθη Σκυλοκρέμμυδου (Prospero autumnalis)
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον
Προς το τέλος Σεπτεμβρίου που αρχίζει ο καιρός και αλλάζει, οι πρώτες βροχές και τα βοριαδάκια κατεβάζουν την θερμοκρασία στο περιβάλλον (θερμοπεριοδισμός), ένα περιβαλλοντολογικό σήμα για τους βολβούς του σκυλοκρέμμυδου. Τότε ανοίγουν και ξεπετιούνται πρώτα οι μίσχοι που φέρουν στο άκρο τους τις ταξιανθίες του σκυλοκρέμμυδου. Μετά τις απανθίσεις των λουλουδιών βγαίνουν και τα φύλλα του φυτού.

Το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά, το τμήμα εκείνο που φέρει τα μπουμπούκια των ανθών του φτάνει τα 15 εκατοστά. Σε πλήρη άνθηση περιέχει μέχρι και 15 άνθη χρώματος μπλε.

Η διάρκεια άνθησης είναι περίπου 2 εβδομάδες. Οι μέλισσες τα επισκέπτονται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμούς, από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα. Συλλέγουν γύρη σε χρώμα σκούρο μωβ καθώς και νέκταρ. Η αξία του φυτού ευρίσκεται στον χρόνο άνθισης, πραγματικά είναι σημαντικό φυτό για κάποια μέρη που δεν υπάρχουν άλλες για την εποχή αυτή ανθοφορίες.

Επειδή το ριζικό του σύστημα είναι από βολβούς, μπορεί εύκολα να μεταφυτευτεί σε αυλές και πάρκα, σε σημεία που ακόμη δεν έχουν σκεπαστεί από το τσιμέντο, δημιουργώντας μια όμορφη γωνιά, ειδικά όταν συνδυάζεται εποχιακά με τους κίτρινους κρόκους. Ακόμη και γύρω από το μελισσοκομείο μας μπορούμε να φυτέψουμε τους βολβούς του σκυλοκρέμμυδου. Βοηθάμε πολύ αυτή την δύσκολη εποχή τα μελίσσια μας να βρούνε την πολύτιμη γύρη που χρειάζονται γιατί ακόμη οι βασίλισσες δεν κόψανε την γέννα τους.

Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 14:42

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια