Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Σκόλυμος

Σάββατο 16 Ιουλ 2016, 12:47 |


Το φυτό Σκόλυμος (Scolymus hispanicus) σε πλήρη άνθηση

Ποώδες φυτό, κοινό στις χώρες της Μεσογείου. Υπάρχουν 3-4 διαφορετικά είδη, τα πιο κοινά είναι ο Σκόλιαμπρος ο ισπανικός και ο στικτός. Το θεωρούμε φυτό βοηθητικής ανθοφορίας διότι δίνει μέλι νέκταρ και γύρη. Στην Ελλάδα το συναντάμε από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 300 μέτρα υψόμετρο. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Η γνωριμία μας με το πιο κοινό στην χώρα μας Scolymus hispanicus, γίνεται για ενημέρωση και γνώση των συναδέλφων μελισσοκόμων και όχι μόνον. Κατά τόπους έχουμε και διαφορετικά ονόματα: σκόλιαμπρος, σκόλυμος, μοσκοκούλι, αχινάγκαθο, αχινόχορτο, ασκόλυμπρος, σκολιάμπρι, ασπράγκαθο, ρικόλι, σκολύμπρι (Κρήτη) σκόλια (Μάνη), κίτρινο γαϊδουράγκαθο (Θεσσαλία), καμηλάγκαθο (Κύπρο). Ο Ησίοδος το αναφέρει ως σκόλυμο και ο Θεόφραστος ως λειμωνία σκόλυμον. Στην παραδοσιακή ιατρική έχει χρήση από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Ο σκόλυμος μας δίνει νέκταρ και γύρη τόση όση για να αναπτυχθούν μικρά μελίσσια και παραφυάδες χωρίς απώλειες.
Το ύψος του μπορεί να φθάσει το ένα μέτρο, αρκετά ανθεκτικό σε εποχές και μέρη που δεν έχουν υγρασία και αυτό γιατί η χοντρή σαρκώδη ρίζα του και γενικότερα το ριζικό του σύστημα με τις διακλαδώσεις του, κάνει πλήρη εκμετάλλευση της υγρασίας του εδάφους. Όταν την κόψουμε, η ρίζα βγάζει ένα γαλακτώδη χυμό.


Συλλέκτρια σε άνθη του φυτού σκόλυμου (Scplimus hispanicus)
Τα φύλλα του σκόλυμου είναι μακρόστενα με πολλά αγκάθια. Τα άνθη είναι φωτεινού πορτοκαλοκίτρινου χρώματος με διάμετρο ως 3 εκατοστά, αναπτύσσονται στις μασχάλες των φύλλων σε ταξιανθίες μικρών ανθιδίων. Έτσι συνθέτουν το πανέμορφο άνθος που επισκέπτονται οι μέλισσες νωρίς το πρωί για την συλλογή της θρεπτικής για τα μελίσσια μας, φωτεινής κίτρινης γύρης. Όταν ωριμάσουν οι μακρόστενοι μικροί σπόροι, διασπείρονται από τον άνεμο και έτσι πολλαπλασιάζεται και αναπτύσσεται την επόμενη χρονιά. Την άνοιξη που φυτρώνει ο σκόλυμος, οι ρίζες, τα φύλλα του και τα νεαρά τρυφερά βλαστάρια του είναι βρώσιμοι, βράζονται και καταναλώνονται με θαλασσινά.

Ο σκόλυμος μας δίνει νέκταρ και γύρη τόση όση για να αναπτυχθούν μικρά μελίσσια και παραφυάδες χωρίς απώλειες. Ταυτόχρονα όμως έχουμε βασικές και σημαντικές ανθοφορίες όπως είναι η φλαμουριά, η καστανιά, η λυγαριά, το βαμβάκι, αλλά και μελιτοεκκρίσεις του έλατου και της βελανιδιάς που οδηγούμε τα μεγάλα και δυνατά σε γόνους και πληθυσμούς μελίσσια για συλλογή.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους

Τελευταία τροποποίηση: 16/7/2016, 12:47

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια