Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Λάμιο το πορφυρό

Δευτέρα 17 Φεβ 2014, 11:51 |


Λάμιο το πορφυρό (Lamium purpureum)

Άλλο ένα μελισσοκομικό φυτό που ανθίζει σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο, ζιζάνιο που φύεται σε καλλιέργειες, κήπους, χωράφια, ερείσματα οδών, φράχτες, τοίχους, ακόμη και σε γλάστρες. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και έχει ρηχό ριζικό σύστημα. Αναπτύσσεται σε όλων των ειδών τα εδάφη αρκεί να υπάρχει η ανάλογη υγρασία.

Πόα μονοετής, φτάνει σε ύψος στα 30 εκατοστά με πλούσιο καρδιόσχημο φύλλωμα.
Υπάρχουν 40 έως 50 είδη στην οικογένεια Lamiaceae. Το Λάμιο το πορφυρό, το συναντάμε  σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα κράτη που ευρίσκονται νότια της λεκάνης της Μεσογείου.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Lamium purpureum, (Λάμιο το πορφυρό ή Λάμιο το μοβ). Λέγεται πως προέρχεται από την Λατινική λέξη Lamium (έλασμα). Άλλη εκδοχή είναι πως η ονομασία του προέρχεται από το δύσμορφο πλάσμα της Ελληνικής μυθολογίας, την Λάμια, αν το παρατηρήσουμε με λίγη φαντασία.
Μεγάλη είναι η επουλωτική δράση του λάμιου σε έλκη και εκδορές του δέρματος
Στην χώρα μας το συναντάμε και με τα παρακάτω κατά τόπους ονόματα, δωδεκάνθι, μοβίτσα, μπαλιμπάμπα, λαβρόχορτο, Αρχάγγελος, νεροτσουκνίδα ή νεροτσουνίδα, κλπ.


Συλλέκτρια σε άνθος Λάμιου (Lamium purpureum)
Είναι ένα πολύ χρήσιμο φυτό στην παραδοσιακή φαρμακευτική τέχνη επειδή έχει αντισπασμωδικές, αιμοστατικές και αναλγητικές ιδιότητες. 

Η λαϊκή παράδοση θέλει το Λάμιο να φέρνει την ευθυμία, το γέλιο, τονώνει το πνεύμα και να διώχνει την μελαγχολία. Μεγάλη είναι η επουλωτική δράση του λάμιου σε έλκη και εκδορές του δέρματος.

Μελισσοκομικό ενδιαφέρον
Είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό διότι δίνει μέσα στον χειμώνα γύρη με πολλά ωφέλιμα συστατικά για τις μέλισσες και κάποιες ποσότητες νέκταρος με σχετικά καλά ζάχαρα. Οι μέλισσες το επισκέπτονται συχνά τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, όταν όμως υπάρχουν και άλλες ανθοφορίες με περισσότερα ζάχαρα στο νέκταρ, τότε το επισκέπτονται μόνον για να συλλέξουν γύρη όλους τους μήνες της άνοιξης.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 13:22

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια