Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Μηλιά

Δευτέρα 28 Απρ 2014, 14:31 |


Συλλέκτρια γύρης σε άνθος Αγριομηλιάς ή Δασικής Μηλιάς (Malus sylvestris)

Η Οικιακή μηλιά (Malus domestica) και η αγριομηλιά ή Δασική μηλιά (Malus sylvestris), έρχεται δεύτερη σε παραγωγή στη χώρα μας, μετά τη ροδακινιά, στα οπωροφόρα δένδρα.

Η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος, είναι οι περιοχές που έχουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση καλλιεργειών, σε μορφή σύγχρονων οπωρώνων. Η έκταση που καταλαμβάνουν ανέρχεται περίπου σε 160 χιλιάδες στρέμματα και η ετήσια παραγωγή τους ανέρχεται σε 350.000 τόνους.
Η γύρη της μηλιάς είναι σε χρώμα κρεμ και πολύ θρεπτική για την ανάπτυξη του γόνου
Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν σε όλον τον κόσμο πάνω από 2.000 διαφορετικές ποικιλίες μήλων. Όλες οι ποικιλίες όπως είναι γνωστό, προέρχονται από διασταυρώσεις της Μηλιάς της δασικής (Malus sylvestris). Οι περισσότερο διαδεδομένες ποικιλίες στην χώρα μας είναι, η αμερικάνικη ποικιλία Colden delicious, τα Μπέλφορ και τα φιρίκια.


Συλλέκτρια νέκταρος σε άνθος Αγριομηλιάς ή Δασικής Μηλιάς (Malus sylvestris)
Είναι από τα ανθεκτικά δένδρα στον παγετό. Το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται σε διπλάσια έκταση της έκτασης της κόμης του δένδρου. Ο κυριότερος εχθρός της μηλιάς είναι το φουζικλάδιο, ένα μύκητας που προσβάλει τα φύλλα και τους καρπούς ο οποίος ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες (ανοιξιάτικες βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες).

Τα άνθη της μηλιάς αναπτύσσονται σε ταξιανθίες των πέντε ατόμων. Αποτελούνται από πέντε σέπαλα, πέντε πέταλα και πέντε στύλους. Οι στήμονες είναι περίπου είκοσι, με κίτρινους ανθήρες. Γενικά η μηλιά είναι εντομόφιλο δέντρο. Τα σάκχαρα στο νέκταρ των ανθέων της μηλιάς είναι απο 18 έως 22% και θεωρείται, όχι πλούσιο, αλλά σε ανεκτά όρια νέκταρ για συλλογή από τις μέλισσες.

Η γύρη της μηλιάς είναι σε χρώμα κρεμ και πολύ θρεπτική για την ανάπτυξη του γόνου. Σε μέρη που υπάρχει κενό ανθοφορίας, ακόμη και σε χορτονομή, οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη της μηλιάς, από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα (σε ημέρες με ηλιοφάνεια και αραιή συννεφιά).
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:39

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια