Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες
Κορομηλιά
Πέμπτη 3 Απρ 2014, 16:29 | Κώστας Μυγδανάλευρος
Συλλέκτρια νέκταρος σε άνθος κορομηλιάς (Prunus cerasifera)
Η Κορομηλιά (Prunus cerasifera) ανήκει στο γένος Προύμνη (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι γνωστή και με διάφορες κατά τόπους ονομασίες όπως, αγριοδαμασκηνιά, ερικιά, κουμπουλιά, τζαρνικιά και άλλες. Το όνομα πήρε από τον καρπό της, το κορόμηλο, το οποίο είναι παραφθορά της λέξης καρυόμηλο (κάρυο = μικρός καρπός με σκληρό περίβλημα).
Είναι γνωστό φρούτο από την αρχαιότητα. Πριν από 2000 χρόνια σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου καλλιεργούσαν κορομηλιές. Σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν αρκετές ποικιλίες. Η γειτονική μας Σερβία βέβαια είναι η πρώτη σε όλο τον κόσμο σε παραγωγή με 500 χιλιάδες τόνους τον χρόνο. Άλλες χώρες που καλλιεργούν κορομηλιές με μεγάλες παραγωγές είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ιταλία.
Τα άνθη της κορομηλιάς περιέχουν 25 έως 30 στήμονες με πορτοκαλί-κίτρινη γύρη και καλή ποσότητα σε νέκταρ.
Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα τόσο με καρπούς, παραφυάδες αλλά και με εμβολιασμό πάνω σε υποκείμενο αμυγδαλιάς. Η κορομηλιά είναι ανθεκτική σε παγετούς, έχει γρήγορη ανάπτυξη και φθάνει σχεδόν τα 10 μέτρα ύψος.
Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό και επειδή είναι σκληραγωγημένο γίνεται και υποκείμενο εμβολιασμού για μεγάλη ποικιλία οπωροφόρων δέντρων. Προτιμά τη μοναξιά και όχι τις συστοιχίες δέντρων. Αποδίδει καρπούς πολύ νωρίς, μόλις από τον τρίτο χρόνο της ζωής της.
Όταν τραυματιστεί, ο κορμός της κορομηλιάς (όπως και της ροδακινιάς, κερασιάς και άλλων οπωροφόρων δένδρων) βγάζει μία κολλώδη ουσία σαν ρετσίνι, χρώματος κίτρινου ή πορτοκαλιού, το οποίο προσελκύει πολλά έντομα.
Οι καρποί της ονομάζονται κορόμηλα και υπάρχουν σε αρκετές ποικιλίες:
Τα πράσινα κορόμηλα έχουν αρωματική νόστιμη γλυκόξινη γεύση.
Τα κίτρινα είναι τα μικρότερα του είδους και τα πιο γλυκά.
Η μπουρνέλα είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος καρπός και θεωρείται ο πιο εύγευστος, λέγεται και τζάνερο. Έχει χρώμα κόκκινο, κιτρινωπό ή πράσινο ανάλογα με την ποικιλία.
Συλλέκτρια νέκταρος με γύρη, σε άνθος κορομηλιάς (Prunus cerasifera)Γενικά η γεύση του κορόμηλου είναι γλυκιά και αρωματική και διαφέρει ελάχιστα από ποικιλία σε ποικιλία. Τα κορόμηλα τρώγονται νωπά ως φρούτο, γίνονται μαρμελάδα και ζελές. Γίνονται και λικέρ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης γνωστό και με την ονομασία σλίβοβιτς.
Τα κορόμηλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν ακόμα βιταμίνη Α και νικοτινικό οξύ. Είναι πολύ ωφέλιμα σε όσους πάσχουν από αρθριτικά, παραμορφωτική αρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις. Είναι ιδανικά και για όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Γενικά θεωρούνται άριστες αποτοξινωτικές τροφές.
Είναι σημαντική η βοήθεια της κορομηλιάς σε περιοχές που δεν υπάρχουν κύριες ανθοφορίες. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον διότι, ακόμη και με κρύο καιρό, είναι από τα πρώτα δένδρα που ανθίζουν σχεδόν σε όλα τα ύψη της χώρας μας στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Η διάρκεια της ανθοφορίας της είναι μέχρι να ολοκληρωθεί η καρπόδεση, δηλαδή περίπου δώδεκα ημέρες.
Τα άνθη της κορομηλιάς περιέχουν 25 έως 30 στήμονες με πορτοκαλί-κίτρινη γύρη και καλή ποσότητα σε νέκταρ. Οι μέλισσες την επισκέπτονται μόλις την χτυπήσουν οι πρωινές ακτίνες του ήλιου μέχρι το απόγευμα, ακόμη και με ελαφρό αεράκι.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους.
Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 13:19
Διαβάστε ακόμη:
ΚρανιάΓίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.
Σχόλια